Lyhytterapia on psykososiaalista luottamuksellista keskusteluapua elämän erilaisiin haasteisiin, kriiseihin sekä itsensä kehittämiseen. Diagnoosia tai lääkärin lähetettä ei tarvita, joten pääsy avun piiriin on nopeaa. Se toimii myös ennaltaehkäisevänä apuna mielen hyvinvoinnin edistämiseksi. Siinä voidaan käsitellä esimerkiksi uupumusta, jaksamisen ongelmia, ahdistuneisuutta, parisuhteen tai perheen ongelmia, työhön ja opiskeluun liittyviä paineita, itsetunto-ongelmia tai vaikkapa yksinäisyyden tuomaa painolastia tai surua. Vakavammassa psyykkisessä oireilussa lyhytterapia ei yksinään ole riittävä hoitomuoto, mutta voi toimia lääkehoidon ja/tai psykoterapian lisänä.

Käyntikertoja on yleensä 1-20, mutta pidemmätkin asiakassuhteet ovat mahdollisia. Tapaamisten määrä ja tiheys sovitaan asiakkaan toiveen mukaan. Ensimmäisellä käynnillä kartoitetaan asiakkaan lähtötilannetta ja toivetilaa sekä terapeutin ja lyhytterapian soveltuvuutta asiakkaalle ja käsiteltävälle asialle. Jatko suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa.

Lyhytterapia

Ratkaisukeskeisyys

Minä noudatan lyhytterapiassa koulutukseni mukaisesti pääsääntöisesti ratkaisukeskeistä lähestymistapaa. Ratkaisukeskeisellä lähestymistavalla tarkoitetaan, että keskustelun ja tarkastelun painopiste on toivotussa muutoksessa. Sen sijaan, että pohdittaisiin asioiden syitä tai analysoitaisiin tarkkaan millä tavalla ja miksi ne ovat menneet pieleen, etsitään sitä mikä on onnistunut tai mennyt hyvin kaikesta huolimatta. Kartoitetaan voimavaroja ja pyritään lisäämään elämään tai tiettyyn haasteeseen uusia, toimivia toimintamalleja. Luovasti ja välillä huumorillakin haemme yhdessä sinulle sopivat keinot päästä sinulle sopivin askelin kohti toivottua tilaa. Ihmismieli aktivoituu kummasti tavoittelemaan unelmia, kunhan ne on ensin määritelty. Haastavassa tai toivottomalta tuntuvassa tilanteessa tähän usein tarvitsee apua. Sitä minä voin sinulle antaa. Auttaa sinua auttamaan itseäsi.