Mitä on taideterapia?
Ratkaisukeskeinen kuvataideterapia on integratiivinen taideterapiasuuntaus, jossa luovan toiminnan hyödyt yhdistyvät ratkaisukeskeiseen työskentelytapaan. Sitä sovelletaan monipuolisesti kasvatus-, kuntoutus-, sosiaali- ja terveysaloilla niin yksilö- kuin ryhmätoiminnassa. Se soveltuu kaiken ikäisille eikä se edellytä aiempaa taiteellista osaamista. Siinä voidaan käsitellä oikeastaan mitä vain elämässä esiintyvää kysymystä, haastetta tai kriisiä. Koska diagnoosia tai lääkärin lähetettä ei tarvita, on pääsy avun piiriin nopeampaa.
Taideilmaisu on hyvä työkalu myös yhteishengen parantamiseen ja voimauttavaan, itsetuntemusta lisäävään ja itsetuntoa parantavaan työskentelyyn. Kuvan tekeminen tunteesta tai asiasta tuo usein siitä esiin sellaisia puolia, joita ei ole ehkä tiedostanut tai joita on ollut vaikea ilmaista sanallisesti. Kuvan tekeminen myös etäännyttää vaikeaa asiaa niin, että sitä voi olla helpompi tarkastella. Yhdessä kuvan ääressä keskustellessa minulle terapeuttina voi herätä kysymyksiä, joita en osaisi ilman kuvaasi kysyäkään. Kuvaan voi myös tehdä muutoksia ja ikäänkuin kokeilla, miltä tilanne sitten voisi tuntua. Näin voi olla helpompi kokeilla samaa muutosta myöhemmin oikeassa tilanteessa.
Mikä ratkaisukeskeisyys?
Ratkaisukeskeisellä lähestymistavalla tarkoitetaan, että keskustelun ja tarkastelun painopiste on toivotussa muutoksessa. Sen sijaan, että pohdittaisiin asioiden syitä tai analysoitaisiin tarkkaan millä tavalla ja miksi ne ovat menneet pieleen, etsitäänkin sitä mikä on onnistunut tai mennyt hyvin kaikesta huolimatta. Sitten pyritään lisäämään elämään tai kyseiseen haasteeseen sellaisia asioita ja toimintamalleja. Ja kokeillaan uusia. Kartoitetaan voimavarojasi. Luovasti ja välillä huumorillakin haetaan sinulle sopivat keinot ja askeleet kohti toivomaasi. Ihmismieli aktivoituu kummasti tavoittelemaan unelmia, kunhan ne on ensin määritelty. Haastavassa tai toivottomalta tuntuvassa tilanteessa tähän usein tarvitsee apua. Sitä minä voin sinulle antaa. Auttaa sinua auttamaan itseäsi.
Kehollisuus
Erilaisten haasteiden ja kiireen aiheuttama stressi näkyy ja tuntuu kehossamme. Voin ohjata sinulle rentousharjoituksia, joiden avulla opit hahmottamaan ja rauhoittamaan kehoasi. Kehon rauhoittuminen puolestaan rauhoittaa mieltäsi. Yhdistän rentousharjoituksia keskustelu- ja kuvataideterapiaan, mutta toiveestasi voimme keskittyä pelkästään kehollisiin harjoituksiin.
Mutta en osaa piirtää
Riittää, että osaat piirtää tikku-ukon. Pelkät värit abstrakteina muotoina ovat myös käyttökelpoisia. Tekemiäsi kuvia ei arvioida taiteellisin kriteerein. Ratkaisukeskeisessä taideterapiassa sinä kerrot kuvastasi ja sen merkityksistä. Minä kyselen. Tekemäsi kuva toimii keskustelun välineenä; se auttaa kysymyksien tekemisessä ja asioiden hahmottamisessa. Keskustelussa voidaan hyödyntää myös valmiita kuvia, esineitä, tarinoita ja mielikuvia.
Taiteellisella ilmaisulla osana terapiaa on paljon hyötyjä. Taiteellinen ilmaisu voi toimia keskustelun avaajana tai sen kautta voi nousta ja nostaa esille asioita, joiden sanallinen ilmaisu suoraan voi tuntua hankalalta tai joita ei vielä ole selkeästi tiedostanut kielen tasolla. Tämän lisäksi taidetyöskentely voi jo itsessään olla rentouttavaa ja antaa uusia, myönteisiä kokemuksia. Taideterapiassa syntyneitä teoksia voi myös tarkastella myöhemmin ja havaita niiden kautta tapahtuneen muutoksen sekä kasvun.